Rwanda
Rwanda

Rwanda

Rwanda. Land van Duizend Heuvels, de ‘mille collines’. Hart van Afrika. Gorilla country. Vruchtbaar, groen, en prachtig! Maar toch vooral bekend van de Tutsi’s en de Hutu’s, van de genocide in 1994. Ik ben er in de afgelopen jaren vaak geweest, met veel plezier. Het land is voor Afrikaanse begrippen veilig, en schoon. Als je op het vliegveld van Kigali arriveert zie je het meteen: hier is alles onder controle. Okee, een verlicht despoot is er aan de macht, maar: het gaat goed (zo lijkt het aan de buitenkant, als bezoeker, tenminste). De mensen zijn aardig en vriendelijk. Ik was er in november vorig jaar, en bezocht een dorp in het uiterste noorden, bij het drielandenpunt Rwanda – Uganda – Tanzania.

(als deze slideshow niet werkt, klik dan hier, dan zie je de fotos ook) (klick here if slideshow doesn’t work)

We bezochten een klant van een microfinance bank. De familie gebruikt sinds kort een zonnepaneel, daarmee kunnen ze TV kijken, en een paar lampen laten branden. Het gezin verdient geld met de verkoop van bananen, en het vetmesten van vee. Van de opbrengst van hun bedrijf betalen ze de lening terug. Ik bezoek de klant om beter te begrijpen hoe de bank werkt, en hen te kunnen helpen met het verbeteren van de strategie en het milieu- en sociale beleid. Op de terugweg naar Kigali fotografeer ik mensen langs de kant van de weg.

Rwanda, Land of Thousand Hills. The Heart of Africa. Gorilla Country. Fertile, green, lush, and beautiful. Yet, a country known for its Tutsis and Hutus, and the 1994 genocide. I visited Rwanda several times, and liked it a lot. It’s safe and clean compared to other African countries. When arriving at the airport it’s obvious: everything is under control. Some say its ruled by an enlightened dictator, yet it’s a working democracy and (from an outsider’s perspective) things seem to work rather well. Rwandans are friendly and kind. Last time I visited was in November last year, we drove from Kigali to the farthest northern villages near the border with Uganda and Tanzania. We visited a microfinance client. The family gets an income from the sales of bananas, and raising cattle, enough to pay back their loan. I’m there to better understand the reality of the bank, and to help them with improving the bank’s strategy and social- and environmental policy. On my way back I take pictures of people on the street.

blog rwanda, rwanda
De doelstelling van het project: een microfinance bank duurzamer maken – Goal of the project: improve social and environmental sustainability of a microfinance bank

Geografische beschrijving van Rwanda volgens Wikipedia: Rwanda is een klein land in Centraal-Afrika met een oppervlakte van 26.338 km². Het ligt een paar graden ten zuiden van de evenaar. Het heuvelachtige landschap van Rwanda is bedekt met grasland en kleine boerderijen. In het noordwesten bevindt zich een vulkanisch gebied, vanwaar zich een bergrug in zuidoostelijke richting uitstrekt. Hier bevindt zich ook Mount Karisimbi, die met zijn 4507m de hoogste berg van het land is. De waterscheiding van het stroomgebied van de Nijl en de Kongo loopt in het westen, op een hoogte van ca. 2743 meter. Op de westelijke flanken van deze bergkam daalt het land ineens richting het Kivumeer en de vallei van de Ruzizi-rivier. Dit gebied maakt deel uit van de Afrikaanse Grote Slenk. De oostelijke hellingen zijn gelijkmatiger met een vriendelijk uitgestrekt heuvellandschap dat gelijkmatig daalt richting de vlakten, moerassen en meren in de oostelijke grensstreek. Dit landschap heeft Rwanda de bijnaam “Land van Duizend Heuvels” bezorgd. De meest afgelegen waterloop van de Nijl – en hiermee dus feitelijk de oorsprong van de Nijl – ontstaat in Nyungwe Forest. Het water stroomt via de rivieren Mwogo, Nyabarongo en Kagera voordat het in Tanzania in het Victoriameer stroomt.

 

Volgende week: Indonesia!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *