After Vincent: Arles
After Vincent: Arles

After Vincent: Arles

Vincent woonde het grootste deel van 1888 in Arles, een sfeervolle zuidfranse stad. Hij schilderde er zo veel dat ik achteraf gemakkelijk schilderijen van hem kon vinden die erg lijken op mijn fotos. Of, beter, ik maakte veel fotos van onderwerpen die hij destijds schilderde. Zie hieronder. Ik heb niet veel tekst; laat de beelden voor zichzelve spreken!

van gogh
Korenveld met zonsondergang. Arles, juni 1888
gogh, vak2016 webserie, vakantie 2016
Zonnebloemenveld bij zonsopkomst, Arles, Augustus 2016. Op de achtergrond de schoorsteen van de papierfabriek, en windmolens, net zoals op het schilderij van Vincent

De Rhone stroomt door de stad. Van Gogh schilderde de brug vanaf de plek waar C. staat, zo ongeveer.

vakantie 2016

Le Pont De Trinquetaille In Arles. Juni 1888
vakantie 2016
Le Pont De Trinquetaille In Arles. Augustus 2016

Dan de romeinse arena. We gingen naar de show, ik maakte wat fotos. En wat bleek: Vincent zat daar ook, 130 jaar eerder ongeveer.

van gogh
l’Arena, Arles. December 1888
vakantie 2016
De Arena in Arles, Augustus 2016

Tenslotte het cafe bij nacht. Daar was ik twee jaar geleden al eens, met vriend H. Het sfeertje hangt er nog steeds (zij het wel toeristisch uitgemolken tot op het bot)

van gogh
Cafeterras aan het Place du Forum bij nacht. September 1888
arles, gogh
Cafeterras aan het Place du Forum bij nacht. Juli 2014

Omdat ik dat boek las (zie hieronder) was ik erg gefascineerd door de hele affaire met dat oor van Van Gogh. Hier woonde hij, in het gele huis.

van gogh
Het Gele Huis (De Straat), Arles. Place Lamartine. September 1888

Dat huis is in 1944 verwoest tijdens een (geallieerd) bombardement. Op de plek waar het ooit stond herinnert alleen een bord met daarop het schilderij aan de plek waar hij woonde. Hier moet hij met een scheermes zijn linkeroor hebben afgesneden, en het verpakt in krantenpapier mee naar buiten hebben genomen. Een paar straten verderop, bij de voordeur van een bordeel, bood hij het aan aan een jongedame. Daarna is ‘ie bijna doodgebloed op zijn bed aangetroffen. Toen ik er was, in alle vroegte, stond op die plek een rood autootje. Dat grote pand is nog weinig veranderd. De tunnel onder het spoor, rechts, is er ook nog steeds.

gogh, vakantie 2016
Avenue de Stalingrad (vroeger de Rue Montmajour). Augustus 2016

9200000059825054

Ik las dit boek in de vakantie. Interessant & onderhoudend. Er is ook een documentaire gemaakt, met de schrijfster, over haar speurwerk. Check dat hier.

Na wat zoeken vond ik het straatje terug (le Bout d’Arles heette het toen, het heeft inmiddels een andere naam) – nu een armoedig steegje met dichtgetimmerde ramen. In Vincents’ tijd was het een levendig uitgaanscentrum. Bij een van de huizen (rechts achteraan in het straatje) heeft ie dus dat oor aan het arme kind gegeven. Rachel heette ze, volgens de schrijfster. Ik zag nergens bloedsporen. Ik vind het erg boeiend allemaal. Boeiond! Real Life DHZ Geschiedkundig Onderzoek In-The-Making!

  gogh, vakantie 2016  

Overigens is hij dus in het voorjaar van 1889 uiteindelijk naar Saint Remy vetrokken – zie mijn verhaal van vorige week. Hij is nog een paar keer in Arles teruggeweest, om vrienden te bezoeken.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *